Miernik grubości lakieru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • caramba1
    Classic
    • 2013
    • 35

Miernik grubości lakieru

Gratki! Ładny zakres momentu jak na diesla.
  • bishop
    L&K
    • 2012
    • 1430

Miernik grubości lakieru

Czy warto wydawać kasę za najtańsze mierniki z alle 28pln?
    Miernik do użytku sporadycznie dla amatora.

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Nie

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
        Nie
        Tak!!
        Kiedys, kiedys kupiłem zwykły magnesowy i duzo autek nim "oblukalem" i był mi pomocny - za jakis zas kupiłem elektroniczny - jest napewno duzo dokladniejszy ale ten pierwszy spokojnie wyczuje szpachle i grubsze malowanie tez
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

bishop, a na grzyba Ci ten taniusi miernik? Hu.owo zrobioną naprawę powypadkową średnio rozgarnięty kupiec rozpozna odrazu, a zrobionej porządnie nie rozpozna miernik za kilkadzieiąt złotych (no bo jak nim wykryjesz grubość lakieru 0,080mm lub 0,180 zamist 0,120?)...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• bishop
            L&K
            • 2012
            • 1430

Zamieszczone przez Dzida
            Nie
            Szybkośc odpowiedzi 10, poczucie humoru 10, ...ale nawet jakbym chciał wyczytać coś miedzy wierszami aby było mi pomocne w zakupie miernika to nie dam rady ... brak wierszy

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tu nie ma co czytać między wierszami. Krótkie pytanie, czy warto i krotka odp: nie.
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• jacog
                Rider
                • 2008
                • 420
                • Felicia I (6U1)

Zdecydowanie warto tyle, że do ich obslugi trzeba wprawnej ręki. Mam taki z magnesikiem, miałem dwa elektroniczne - takie rękodzieło za 100zł i całkiem niezły tajwanski CHY113. Nawet tym z magnesem można stwierdzić gdzie na aucie jest druga warstwa lakieru. Nie polecam tych droższych z magnesem i dodatkową tulejką, która ma robić za pamięć pomiaru - nie działało tak jak powinno.

Komentarz

• stefcio
                  Drive
                  • 2010
                  • 64

Odpowiedź nie jest jednoznaczna:
                  TAK, jeżeli chcesz sprawdzić czy nie jest naniesiona druga warstwa lakieru, potrzebujesz tego jednorazowo lub incydentalnie, nie znasz się na lakierowaniu i szpachlowaniu i nie widzisz tego gołym okiem (tego zresztą nie widzi co najmniej 95% ludzi). Sprawność tego urządzenia wystarcza do takich zasosowań. Wartości dowodowej w sądzie i tak nie dają wyniki takiego pomiaru jak i pomiaru tanimi urządzaniami elektronicznymi.

NIE, jeżeli jesteś lakiernikiem, znasz się na zasadach i sposobach nakładania lakieru, pracujesz jako rzeczoznawca PZMot, zamierzasz czerpać zyski z oględzin samochodów, zamierzasz nawet charytatywnie pomagać znajomym w ocenie grubości powłoki lakierniczej samochodu

Komentarz

• g4cek
                    Rider
                    • 2011
                    • 402

bishop, kup sobie lepiej jakiś elektroniczny za 150zł kiedyś takie były czarno zielone teraz może są tańsze to nie dużo jest a później możesz opchnąć jak ci nie będzie pasił, sam miałem taki i nieźle działał. Musisz pamiętać jednak że to działa tylko na blache a teraz często w autach jest maska aluminiowa a błotniki plastikowe, zderzaki to standard więc czasami taki miernik nie pomoże jak auto przodem dostało tylko wtedy już jakaś tam wiedza itp. Są oczywiście mierniki co i plastik ogarna i aluminium ale cena taka że się nie opłaca jeśli chcesz z takiego miernika skorzystac kilka razy. te taki co są co wygladają jak długopis działają na zasadzie magnesu, kiedyś widziałem jak taksówkarz na giełdzie powiedział ze taki miernik z długopisu to tyle daje co i jego naklejka z taryfy (też jest na magnes) chodził i przyklejał w kazde miejsce te naklejke z syrenką warszawska i tam gdzie odpadała mówil że jest szpachla. Wiadomo coś tam się dopwiesz tym miernikiem za 28pl ale nie za dużo

Komentarz

• Rosomak
                      L&K
                      • 2011
                      • 1365
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

IMO nie kupuje chłamu i jeżeli będę kupował miernik, to kupie taki: http://www.autokosmetyki.pl/miernik_...owe,p2122.html

[ Dodano: Wto 05 Cze, 12 09:13 ]
                      Zamieszczone przez g4cek
                      chodził i przyklejał w kazde miejsce te naklejke z syrenką warszawska i tam gdzie odpadała mówil że jest szpachla
                      i tu cierp miał rację, do tego dobre są te magnesiki elastyczne co na lodówkę się nakleja (małe są)...
                      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• g4cek
                        Rider
                        • 2011
                        • 402

ja miałem taki http://allegro.pl/miernik-grubosci-l...365745888.html
                        różnica między tym co podał mkania777, taka że sonda jest na kabelku i można w trudniej dostępnych miejscach dokonac pomiaru, natomiast w tym co ja miałem sonda jest w tej puszcze cio wyświetlacz, na jednej ze ścianek

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

Dzięki za odpowiedzi, i po doczytaniu w necie wychodzi na to ,że te tanie na magnesach też się sprawdzą ,ale dla określenia czy są 2 warstwy lakieru i czy jest szpachla i będą przydatne przy autach ok 20tyś ,gdzie nie robi się super napraw lakierniczych na nowych częściach. Jak ktoś użytkuje i kupuje sprzęty w okolicach 50 tyś i wyżej trzeb dać ponad stówkę ,za dokładniejszy tester , myślę że taki starczy mgr 10fe http://www.bluetechnology.pl/Miernik-lakieru-MGR-10-FE
                          Reszta droższych raczej dla profesjonalistów.

Tutaj stary test AŚ

Komentarz

• przemik
                            RS
                            • 2012
                            • 1610

Ja mam taki

Jest bardzo OK... polecam
                            Przemek
                            DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                            A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                            80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• s1
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 185

Ja tez mam blue technology ten z sądą, bo mozna dotrzec do podłuznic itp i jak dla mnie jakosc cena relacja bardzo dobra.

Komentarz

• mariook
                                Classic
                                • 2019
                                • 1

ja z koleji mam od prodig
                                Miernik grubości lakieru Możecie sobie sprawdzić, dla mnie są świetne!

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zarejestrowałeś się żeby bezinteresownie nam o tym powiedzieć

Komentarz

• DominikM
                                    Classic
                                    • 2019
                                    • 7
                                    • Octavia II combi (1Z5)

mam miernik blue technology z sondą na kabelku, bardzo wygodny w intercarsie kosztował 220 zł. mierzy lakier również na powierzchniach z aluminium.
                                    bardziej profesjonalny jest GL PRO , ale to koszt 500 zł, sam wykrywa jaki jest materiał pod lakierem czy to FE czy AL czy ocynk https://centrumelektroniki.pl/Mierni...xoCFDcQAvD_BwE

Komentarz

Pracuję...